Opplever du tristhet, tomhet eller håpløshet?
Hvordan kan man bruke mindfulness som et verktøy for å motvirke tristhet, tomhet eller håpløshet?
Gjennom mindfulness kan man påvirke hvordan man reagerer på triste tanker og følelser. Man kan lære seg å bryte negative tankemønstre og mestre negative følelser på en måte som ikke forverrer dem.
I den tidlige fasen når humøret daler og blir mer negativt, er det ikke humøret i seg selv som er det største problemet. Hvordan man reagerer på det synkende humøret er av mye større betydning. Her ligger forskjellen mellom å bryte ut av den nedadgående spiralen, eller å risikere utvikling, eller tilbakefall til depresjon.
Mindfulness baserte stressmestringskurs kan bidra til å bryte den nedadgående spiralen og forebygge depresjon. Noen personer opplever det som kalles automatiske negative tanker når de har et lavere humør. Det vil si at de automatisk tenker negativt rundt en situasjon: at de har en tendens til å tolke en situasjon negativt. En person som ikke klarer et mål, kan da automatisk tenke 'jeg er verdiløs, jeg er en taper, jeg er mislykket'.
En person som møter motgang kan automatisk starte å tenke: 'jeg kommer aldri til å klare det, jeg er ikke god nok, jeg er hjelpeløs''. Selv-kritikk er ofte en del av dette tankemønster. Her kan den tilstedeværelsen og innsikten som mindfulness fremmer bidra til å begrense de automatiske negative tankemønstrene, og forhindre at fortolkninger blir urealistisk negative.
Ta kontakt på roykenmindfulness@outlook.com om du ønsker å lære mer om hvordan du kan benytte mindfulness som et verktøy for å motvirke tristhet, tomhet eller håpøshet, eller om du har andre spørsmål eller tanker rundt mindfulness.
/Kim