Mindfulness Based Relapse Prevention — MBRP

Hva er Mindfulness-based Relapse Prevention, og hvordan kan teorien anvendes i misbruksbehandling?

En artikkel basert på bøkene Mindfulness-Based Relapse Prevention for Addictive Behaviors og Evaluation of a rolling mindfulness based relapse prevention group in a residential substanse abuse treatment setting: short term effectiveness and processes of change.

Hva er MBRP?

MBRP er spesielt utformet til å forebygge tilbakefall hos personer i behandling for misbruk av rusmidler. Kombinasjonen av mindfulness og tilbakefalls-forebygging legger blant annet til rette for at personer i behandlingen lærer seg å anerkjenne og forholde seg hensiktsmessig til ubehag (fysisk, kognitivt og følelsesmessig), andre triggere og å bli oppmerksomme på egne vanemønstre, fremfor automatisk å rekke ut etter noe som dulmer eller forsterker en opplevelse som eks. russug. MBRP kan gi økt oppmerksomhet på indre og ytre utløsere av høyrisiko-situasjoner og fremme hensiktsmessige livsstilsendringer.   

Opprinnelsen til MBRP

MBRP som er en strukturert behandling til anvendelse i misbruksbehandling, er utviklet på University of Washington av professor G. Alan Marlat og hans team. Behandlingen er sammensatt av elementer fra Alan Marlats «Relapse prevention therapy» (RPT), Jon Kabat Zinns «Mindfulness Based Stress Reduction» (MBSR) og «MIndfulness Based Cognitive Therapy» (MBCT) av Zindel Segal m.fl

Desember 2010 ble boken “Mindfulness-Based Relapse Prevention for Addictive Behaviors” lansert i USA. Boken er skrevet av Sarah Bowen, Neha Chawla og G. Alan Marlatt. I 2018 kom oppfølgeren "Evaluation of a rolling mindfulness based relapse prevention group in a residential substanse abuse treatment setting: short term effectiveness and processes of change,” skrevet av Roos og Corey.

Hvordan kan man anvende mindfulness i misbruksbehandling?

En misbruksbehandler, som er trenet på å anvende mindfulness/MBRP, kan gjøre det på flere forskjellige måter. Den mest strukturerte og veldokumenterte fremgangsmåten er åtteukersbehandlingen, som er beskrevet i boken, hvor personene møter 2-3 timer en gang i uken, i åtte uker. Er det ikke mulig eller relevant å tilby hele den beskrevne behandling, kan mindfulness inngå som en del av, eller som et supplement til, annen behandling, og som etterbehandlingstilbud.

Behandlingsmetoden ble anfalt av Helse Øst 1919!

Utvikling og integrasjon på Manifestsenteret (rus- og psykiatriinstitusjon i Røyken)

Se www.manifestsenteret.no for mer informasjon.

På daværende tidspunkt hadde jeg allerede benyttet mindfulness som behandling, derfor besluttet senteret å integrere MBRP i deres behandling på en avdeling. På det tidspunkt var erfaringen med bruken av MBRP begrenset i Norge, og på tross av, eller nettopp på grunn av, min sertifisering i blant annet MBSR visste jeg, at jeg måtte lære av de som «kan» MBRP. Da var det blant få i verden? to muligheter: I Danmark hos MBRP.DK eller hos Serintegral.pt i Portugal.

Så kom korona pandemien.

Pga min utdanning som sertifisert mindfulness instruktør fra NTNU/IMA og erfaring gjennom små 10 år i bruken av mindfulness i behandlingen ble det besluttet å begynne på egen hånd. Jeg oversatte boken og kurset til norsk, og våre pasienters problematikk åpenbarte seg omtrent umiddelbart. Alt innholdet i det originale kurset måtte tilpasses betydelig.

Imellomtiden kom ovennevnte oppdatering fra oppfinnerne av kurset, som til min store glede var ganske så lik mine tilpasninger. For tiden bruker jeg 3 versjon. Nå er kurset delt opp i 2 forløp som bygger på hverandre.

  1. Introduksjon til mindfulness og innholdet i selve behandlingen.

  2. Selve kurset.

I realiteten er hele forløpet selvfølgelig behandling. På Manifestsenteret er metoden på vei til å bli integrert på 1 avdeling, og er en stor del av denne avdelingens ukeplan.

Erfaringer?

Min (vår) subjektive erfaring så langt er, at pasienter som følger behandlingen i de fleste tilfeller opplever å bli seg bevisst sine triggere, innholdet i dem og å bygge opp toleranse for tanker, følelser og kroppsfornemmelser. Eller sagt på en annen måte, de klarer å bygge opp ett meta-kognitivt overblikk, som de kan bruke til å jobbe med kognitive endringer i sine liv.

Bruken av MBRP som behandling eller ordinært kurs?

Jeg har ulike utgaver av MBRP som kan tilpasses ulike grupper i samfunnet. Det kan for eksempel være grupper som har vært i rusbehandling og trenger vedlikehold og oppfølging, eller grupper som ikke har veldig store psykiatriske utfordringer, men som har et misbruk eller er på vei til å etablere et misbruk.

 

Previous
Previous

8 fakta om angst og mindfulness - en artikkelserie

Next
Next

Er det skummelt å begynne på ett mindfulnesskurs?